Da bi što bolje osetili i razumeli vino, potrebno je znati osnovne stvari u vezi njegovog nastanka. O tome je bilo reči u prethodnih pet nastavaka ovog malog serijala o osnovama vina i vinske kulture.

Sada je, konačno, došao trenutak da sve ili nešto od onoga što ste saznali i primenite. Ali, pre toga još nekoliko finalnih saveta…

Istina je u vama

Vinska priča neprestano evoluira, pulsira poput pravog živog organizma. Zato, u potrazi za vašim omiljenim vinom, sada kao iskusan vinoljubac, brzo će te doći do zaključka kako je istina o vinu uvek negde na sredini, ali pre svega u vama! Svemu možete naći manu, ali i vrlinu. Usredsredite se na ovo drugo i shvatićete da i vina koja ste smatrali prosečnim mogu da budu odličan izbor u pravom trenutku i uz pravo društvo.

Vinska džungla

Vinski svet sastavljen je od toliko nepoznatih i detalja, upetljano je toliko ruku u tu priču, da imate još jedan život ne bi bilo dovoljno da ga istražite. Milioni vinarija, vinskih etiketa sa svih meridijana nas okružuje, a posredstvom savremenih komunikacija, mudre reči vinskih stručnjaka i znalaca dostupne su u svakom trenutku na svakom mestu. Čitava industrija proizvođača i interpretatora vinskih opisa vreba iz hardvera i softvera mobilnih uređaja i umesto da vam bude jasnije i lakše za razumevanje, beli šum se uvlači u nepca i među receptore. Vinska džungla odjekuje od izmešanih glasova vinskih kritičara, somelijera, novinara, sudija, a hor je zaglušujući. Ko još ima pravo na sopstveno mišljenje? Da li je budućnost u „gluvim sobama“ za ispijanje vina? Za sad postoji jedan validan test normalnosti: Naspete čašu nepoznatog vina, srknete, sviđa vam se? Test je obavljen, ako ste u stanju da date odgovor sviđa mi se ili ne, vi niste robot!

Bez navaljivanja, molim!

Mnogo se priča o uparivanju hrane i vina. Razmere te globalne histerije prete da prevaziđu pojedinačnu važnost vina, pa i hrane. Ne dozvolite da vas histerija & misterija uparivanja impresionirija do te mere da više niste sigurnu kakav je vaš ukus! Pogledajte vinsku kartu, ako je nezanimljiva, možda pivo bude dobitna kombinacija. Nije sramota, ne insistirajte na vinu uprkos navaljivanju somelijera ili još češće kelnera.

Mitovi i džinovi

Pošto je staro hiljadama godina vino je prepuno mitova. Veliki broj njih odnosi se na neke od prethodnih epoha, poput onog – vino je bolje što je starije! Da, možda ili ne – sva tri odgovora su tačna, jer u toj tvrdnji ima taman toliko istine koliko na svetu ima starih boca vina koje je još u punoj snazi. Vino je tečnost, čuva se u boci i ma koliki sloj prašine bio na njoj ne znači da je zbog toga dobro. Čak ni ime vinarije, apelacija vinograda, reputacija, vrhunska berba, ekskluzivna etiketa, ništa ne garantuje da je u boci suvo zlato. Uostalom, toliko puta se dogodilo da kada se neka arhivska boca otvori, čak i najčuvenijih svetskih proizvođača, u čaši dobijete samo – staro vino koje je nekada sigurno bilo bolje nego sad! I to drastično.

Da nazdravimo!

Ukoliko ste ispratili ova serijal tekstova od početka do kraja, otkrićemo vam za kraj samo još dve stvari:

Vino je medijum, ono što spaja sunce, nebo, zemlju, vodu, razne ljude i sudbine sa vama preko vaših čula. Čitava svetska geografija umotana je u bocu vina, sve klimatske promene, brojne zakonske odrednice i načini da se prevaziđu. Znoj, trud i snovi, nade radnika u vinogradu, vinara, trgovaca, sve je u svakom gutljaju koji progutate. Zato vino nije piće već hrana. Hrana za dušu, ali i istinska hrana onog težaka koji je dnevničio za bocu vina kad se smatralo da ako imaš bocu vina, ne moraš drugo jesti, preživećeš!

Od svih pravila koja ste ovde saznali i naučili, ako želite da probate dobro vino, najbolje koje je vinarija napravila, probajte ga u podrumu u kome je nastalo. Tu gde se vino „oseća sigurno“ i odakle želi da krene u svet. A u vama će prepoznati upravo tu osobu koja ga u svet može odneti, ako se pokaže, naravno. Živa stvar, zar ne?